Watersport

De Marne kent vele waterwegen. Sommige groot, zoals het Reitdiep, de meeste klein, zoals diverse ‘maren’. Maren zijn smalle, door het landschap kronkelende waterwegen. Ze zijn ooit ontstaan doordat de rivier de Hunze zich tussen Eenrum en Kloosterburen een weg zocht naar de Waddenzee.

spelevarende kinderen

Eldorado voor watersporters

Tegenwoordig bieden deze maren veel mogelijkheden voor de watersport. Voor het bevaren met kruisertjes en jachtjes, met een opbouwhoogte tot ± 2.50 meter leent het gebied zich uitstekend. Voor kanoërs is het gebied een eldorado. Vanwege de breedte en de diepgang is de gemeente De Marne niet voor álle boten geschikt. Grote motorboten kunnen op de maren niet terecht. Breedte en diepgang van het water en brughoogtes zijn te grote obstakels. De grotere schepen zijn aangewezen op het Reitdiep (staande mastroute) of het Lauwersmeer.

Bruggen en doorvaarthoogten

Alle beweegbare bruggen in Zoutkamp en elders over het Reitdiep zijn geautomatiseerd en worden via een centrale telefoonlijn op afstand bediend.
Door de zeespiegelrijzing in combinatie met de bodemdaling zullen een aantal bruggen onder de minimale doorvaarthoogte van 2.50 m raken. Het beleid van de gemeente is er op gericht dat alle bruggen op termijn een vrije doorvaarthoogte van 3.00 m hebben.

bootje Lauwersoog

Jachthavens en aanmeerplaatsen

De gemeente De Marne beschikt over twee grote jachthavens voor recreatie-vaartuigen: Lauwersoog en Zoutkamp. Overigens zijn bijna alle dorpen in de gemeente De Marne via het water bereikbaar. Er zijn volop aanmeerplaatsen.
De stenen laad- en loswallen in die dorpen herinneren nog aan de tijd dat het vervoer van goederen en personen veelal per (beurt)schip geschiedde.

Meer informatie: Jachthavens en aanmeervoorzieningen.

Voorzieningen voor watersporters

In De Marne zijn talloze steigers aangelegd. Met name voor de kanovaart zijn op een aantal plaatsen in de gemeente nieuwe steigertjes aangelegd, soms voorzien van picknickplaatsen of zitbanken. In Warfhuizen is een openbaar toilet speciaal voor de watersport.

Bewegwijzering op het water

Om het oriëntatievermogen op het water te vergroten zijn richting- en routebordjes geplaatst en zijn alle bruggen voorzien van naamborden.

Bruine vloot

In Zoutkamp aan het zogeheten ‘Lange Hoofd’ en in het haventje bij Het Booze Wijf in het Lauwersmeer ligt de Bruine Vloot. Deze nog steeds bestaande oude bedrijfsvaartuigen zijn omgebouwd en geschikt gemaakt voor de chartervaart.

Bruine Vloot in Zoutkamp

Datum laatste wijziging: 03 oktober 2011.

Terug naar boven