Waddenwandelen - wandelnetwerk rond werelderfgoed Waddenzee

Met ruim 1.200 km aan wandelmogelijkheden is Waddenwandelen meteen het grootste wandelnetwerk van Nederland. Wandelaars kunnen hun hart ophalen met de nieuwe routes rond werelderfgoed Waddenzee. In opdracht van Waddenwandelen ontwikkelde Wandelnet het Streekpad Waddenwandelen. Dit maakt integraal deel uit van het knooppuntennetwerk en bestaat uit zes wandellussen op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Op de Fiets- en Wandelbeurs in de RAI Amsterdam van 9/10 februari 2013 werden het nieuwe netwerk en de eerste gezamenlijke wandelgids gepresenteerd.

Nieuw wandelnetwerk

Waddenwandelen is een nieuw wandelnetwerk langs de Waddenkust van Groningen, Friesland en de Kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden. Met het bekende knooppuntensysteem worden de prachtige cultuurlandschappen langs de randen van werelderfgoed Waddenzee ontsloten. Wandel door het terpen- en wierdengebied over historische voetpaden, boerenlandpaden en oude binnendijken. Het netwerk WaddenWandelen is ook gekoppeld aan het Kustpad deel 3, Friesland-Groningen (LAW 5-III) en het Kustpad deel 2, Holland (LAW 5-II.

Historische wandelpaden

Waddenwandelen loopt waar mogelijk over historische paden. Jaagpaden, school- en kerkpaden, schouw- en kwelderpaden, oude handels- en pelgrimsroutes en slapende binnendijken. In Groningen en Noord-Holland maken ook boerenlandpaden deel uit van het netwerk. 

Bewegwijzering

De bewegwijzering van de routes bestaat uit zwarte kunststof palen met vierkante markering in blauw-rood. In de bovenste markering vindt u het Waddenwandel-logo met knooppuntnummer; eronder de pijlen die rechtdoor, naar links of rechts wijzen. Ook de dagwandelingen kunnen worden bewandeld aan de hand van de knooppunten. 

knooppunt waddenwandelen

Bronnen: http://www.landschapsbeheer.nl/ en www.waddenwandelen.nl

Terug naar boven