Ommetje 'Beukemoa's Blokje' in Vierhuizen

Vanaf 4 juli 2009 is het mogelijk om een Ommetje bij Vierhuizen (De Marne) te wandelen. ‘Beukemoa’s Blokje’ is een rondwandeling van ongeveer 2 km die u door een historisch interessante omgeving leidt. Dit Ommetje is gerealiseerd op initiatief van de Werkgroep Kerk Vierhuizen en Landschapsbeheer Groningen. Vierhuizen ligt op de uitloper van de eerste kwelderwal waaruit De Marne is ontstaan. Rond het begin van de jaartelling woonden er reeds mensen, eerst in de zomer, later het hele jaar rond. Om bescherming tegen de zee te hebben maakte men verhogingen op de kwelderwallen. Op deze wierden bouwde men onderkomens voor mens en dier. Een aantal wierden groeide uit tot dorpen met, na de kerstening, soms een houten kerkje of kapel. Vanaf de vroege middeleeuwen werd hiervoor steen gebruikt.

Het Ommetje voert o.a. langs ‘Beukemoa’s ploatske’ waar een tijdens WO II een geallieerd vliegtuig neergeschoten is door vijandig vuur. Hierbij kwamen drie van de zeven bemanningsleden, waaronder de gezagvoerder, om het leven. Zij liggen begraven op de begraafplaats in Ulrum. Beukemoa’s Blokje begint en eindigt bij de kerk van Vierhuizen. Ter informatie staat hier een informatiepaneel over de route. Geniet van uw wandeling maar houd er rekening mee dat u (deels) te gast bent op particulier terrein.

Het Ommetje Beukemoa’s Blokje is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de gemeente De Marne.

Bron: Landschapsbeheer Groningen, 21 juli 2009.

Datum laatste wijziging: 03 oktober 2011.

Terug naar boven