Wadlopen

Eb en vloed hebben op het Wad een heel bijzondere uitwerking. Bij eb komt het Wad op veel plaatsen over tientallen kilometers droog te staan. Onder deskundige leiding kan er dan op gelopen worden.

wadlopers 1

Lopen over de zeebodem

Bij een wadlooptocht loopt u feitelijk over de zeebodem. Het weidse uitzicht is onvergetelijk; de vogels en de wind houden u gezelschap. Een unieke ervaring. Hooguit zes uur later heeft het water weer bezit genomen van de zeebodem.

Pieterburen wadloopcentrum

Let op: Ga nooit op eigen houtje het Wad op. Wadlopen is alléén veilig onder leiding van een deskundige gids. Pieterburen is hét wadloopcentrum. Er zijn twee organisaties in Pieterburen die wadlooptochten organiseren met ervaren gidsen.

Geschiedenis wadlopen

Het wadlopen is begin 60-er jaren ontstaan. Grote promotor en initiator was Hylke Dijkstra. Helaas in 1994 getroffen door een hartaanval en overleden.
Het wadlopen was aanvankelijk ondergebracht bij Dorpsbelangen Pieterburen, waarvan Hylke Dijkstra voorzitter was. Vanaf 1971 werd het wadlopen ‘losgeweekt’ van Dorpsbelangen en ondergebracht in een eigen organisatie: Stichting Wadloopsport Pieterburen. In 1978 werd een tweede organisatie opgericht, die na een fusie met de stichting Wadloopsport omgevormd werd tot Stichting Wadloopcentrum Pieterburen.
Anneke Dijkstra-Smith startte daarop een eigen bedrijf onder de naam Dijkstra’s Wadlooptochten. Beide wadloopbedrijven zijn nog volop actief vanuit Pieterburen.

wadlopers 2

Nieuwe organisaties

In 2009 heeft een groep van ruim 20 gidsen, allen afkomstig uit een andere wadlooporganisatie, een nieuwe wadloopvereniging opgericht. Sinds 16 maart 2010 is de Vereniging Vrije Wadlopers erkend als officiële wadlooporganisatie met A-status. Hiermee is de vereniging de 8e wadlooporganisatie met een A-vergunning in Nederland. Deze vereniging gebruikt als “uitvalsbasis” camping Bie Diek in Kruisweg. Meer informatie over de vrije wadlopers is te vinden op www.vrijewadlopers.nl. Tot slot kan nog Waddenrecreatie Kleine Huisjes genoemd worden. Organisaties buiten onze gemeente kunt u vinden via de website van het Waddenloket (Waddenzee.nl/InterWad).

Datum laatste wijziging: 03 oktober 2011.

Terug naar boven