Botanische tuin Domies Toen

De tuin ligt aan de voet van de oude Petruskerk (gebouwd rond 1450) in Pieterburen. Vroeger was het de tuin van de dominee, vandaar de Groningse naam Domies Toen. In de tuin stond vanaf 1600 een grote weem (pastorieboerderij) waarin de verschillende dominees woonden. De dominee moest in die tijd grotendeels in zijn eigen onderhoud voorzien, hij hield vee en verbouwde zijn eigen groenten. Hij was zodoende naast dominee ook een beetje boer, de dominee had groene vingers!

In de loop van de eeuwen kregen dominees steeds meer aanzien en werden ze notabelen in het dorp. Aan het einde van de negentiende eeuw waren dominees vermogend genoeg om de inkomsten als boer vaarwel te kunnen zeggen. De schuur van de weem werd afgebroken en de boerderij werd verbouwd tot een groot een luxe woonhuis. Voor het huis werd een slingertoen aangelegd, een voortuin in Engelse landschapsstijl. Dit was een toppunt van luxe, een tuin die alleen voor de sier aangelegd was.

Deze voortuin met haar slingerende paden is nog steeds de basis van de botanische tuin in het heden. De pastorie is helaas afgebroken in de zestiger jaren van de twintigste eeuw, het tuinprieeltje is gelukkig bewaard gebleven. Nu groeien er in de tuin ruim 900 verschillende plantensoorten.

Het oude gebouwtje voor godsdienstonderwijs is verbouwd tot theeschenkerij. Je kunt hier op het terras onder het genot van een kop thee of koffie (met iets lekkers natuurlijk) van het uitzicht op de middeleeuwse dobbe genieten.

De tuin, de theeschenkerij en de Petruskerk zijn een bezoek waard, een oase waar de tijd even lijkt te hebben stilgestaan.

Datum laatste wijziging: 03 oktober 2011.

Terug naar boven