Vlaginstructie rijksgebouwen

De minister-president heeft een vlaginstructie vastgesteld voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen. Voor lokale overheden geldt deze vlaginstructie ook. Voor particulieren en private instellingen bestaat een dergelijke instructie niet, maar desgevraagd wordt hen geadviseerd deze vlaginstructie te volgen.

Wanneer de vlag uitsteken en hoe?

De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij de vlag aan beide zijden volledig verlicht wordt. Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald. De vlag mag de grond niet raken.

Nationale dodenherdenking

Op 4 mei wordt de vlag halfstok gehesen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang.

Combinatie met andere vlaggen

Wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt samen met andere vlaggen, dient de Nederlandse vlag een ereplaats in te nemen. De ereplaats is de beste plaats, die afhankelijk van de situatie is: vooraan, midden of links vanuit het (aankomend) publiek gezien.

Schooldiploma's of jubilea

Ook voor andere doeleinden mag de vlag gehesen worden. Bijvoorbeeld bij het behalen van een schooldiploma of het vieren van een jubileum. Tijdens officiƫle inkomende bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht.

Uitgebreid en beperkt vlaggen

Ten aanzien van het uitsteken van de Nederlandse vlag wordt onderscheid gemaakt tussen "uitgebreid vlaggen" en "beperkt vlaggen".

Meer informatie: website over Vlaginstructie rijksgebouwen

Datum laatste wijziging: 03 oktober 2011.

Terug naar boven