De H.N. Werkman-beelden van Annet Gaaikema

De beroemde graficus Hendrik Nicolaas Werkman is geboren in Leens. Bij zijn geboortehuis aan de Hoofdstraat staat een monument ter nagedachtenis aan hem. De gemeente heeft zelf geen origineel werk van Werkman in haar bezit. In het kader van het Werkmanjaar 1995 heeft de gemeente twee beelden aangekocht als hommage aan Werkman.

beeld Werkman

De kunstenares Annet Gaaikema (1944) uit Meeden heeft twee beelden gemaakt van beschilderd hout en ijzer. Het thema is ‘Hendrik Nicolaas Werkman en het weerbarstige streven naar vrijheid’. Het ene object is uitgevoerd met beeldende citaten van Werkman uit zijn knipsels, het andere beeld is ‘zoals ze het zelf zou doen’.

beeld met citaten Werkman

Het voetstuk beeldt zijn geboortestreek uit, in het tweede gedeelte komt zijn burgerlijk bestaan aan bod en een afgeknotte balk maakt het verhaal van zijn leven compleet. Ook heeft ze gespeeld met de letter W, zoals hij die onder al zijn werk zette. Bovenin staat een omgekeerde W die een vogel wordt.

Dat staat symbool voor het fusilleren en de vlucht naar geestelijke vrijheid. Bij het andere beeld heeft Annet Gaaikema gestreefd naar absolute vrijheid.

De beelden zijn onthuld in aanwezigheid van Fie Werkman, de dochter van H.N. Werkman.

Datum laatste wijziging: 03 oktober 2011.

Terug naar boven