Het gemeentehuis

De ‘Groninger boerderij’ was de inspiratiebron voor het ontwerp van het gemeentehuis. De karakteristieke vorm van de boerderij werd doormidden gedeeld. De twee ‘gebouwen’ die zo ontstonden hebben van de architecten ieder een eigen vorm gekregen.

straatkant ingang gemeentehuis

Het ontwerp

Het ene gedeelte is twee verdiepingen hoog, en langer dan het andere gedeelte met drie verdiepingen. De volumes waarin de kantoren zijn ondergebracht zijn opgetrokken uit beton en uitwendig bekleed met een rode, genuanceerde baksteen. Ook de gevel in de binnenstraat is uit dit materiaal opgetrokken. De hellende daken zijn belegd met een zwart-bruine, gebakken dakpan, de kozijnen en puien zijn samengesteld uit aluminium in twee tinten wit. Het glas heeft zonwerende kwaliteiten. Aan de achterzijde staan de gebouwen op een lijn en bij de hoofdingang, aan de voorzijde, loopt het westelijke gebouw langer door.

binnenkant gemeentehuis

Draagconstructie

Tussen de twee gebouwen bevindt zich het binnengebied met een opvallende houten draagconstructie. Een ieder die de Groninger boerderij van binnen kent, herkent de houten ‘bomen met vertakkingen’ die het dak van de binnenstraat dragen. Een glazen strook verbindt de binnenstraat met de twee gebouwen en laat het daglicht binnen. Kenmerkend aan het ontwerp is de optimale benutting van het daglicht. De glazen hoofdingang biedt een open en vriendelijke aanblik. Via de entree komt men in de binnenstraat. Aan deze binnenstraat bevinden zich alle balies.

Binnenstraat

De binnenstraat is een overzichtelijk gebied. Vanaf de receptiebalie is bijna elke kamer zichtbaar. Dit draagt bij aan een goede oriëntatie in het gebouw. Beeldbepalend in de binnenstraat zijn de ‘bomen’ van de draagconstructie en de matte tegelvloer met een ingelegd patroon van gekleurde en glanzende tegels. De ‘bomen’ zijn op betonnen ‘voeten’ geplaatst die in kleur van licht- naar donkerblauw verlopen. De hoogte van de ‘voeten’ wordt bepaald door de plaats waar de kolom zich bevindt. In de koffiehoek bijvoorbeeld is de ‘voet’ hoog genoeg om op te leunen en een kopje koffie aan te drinken en in de raadszaal laag genoeg om op plaats te nemen. De raadszaal is enigszins afgescheiden door de keuken en een uitbouw in de binnengevel. Op de eerste verdieping kun je op deze uitbouw, een balkon, de raadszaal inkijken. Dit kan overigens vanaf de gehele eerste verdieping.

raadszaal van bovenaf

Raadstafel

De raadstafel in de raadszaal is rond van vorm met daarboven een lichtkoker voor het toetreden van daglicht. Door zijn ligging kan de raadszaal ook dienen voor feestelijke huwelijksvoltrekkingen. Naast de raadszaal liggen de commissiekamers die tevens bereikbaar zijn via de avondingang. Voor het avondgebruik is dat gebied uitgerust met eigen installaties, zodat het afzonderlijk van de rest van het gebouw kan functioneren.

Galerij

De binnenstraat is twee verdiepingen hoog. Aan weerszijden zijn de binnengevels zichtbaar van de twee uit elkaar geschoven delen. Op de eerste verdieping is aan de ene kant een open galerij en aan de andere kant een gesloten galerij met grote openingen in de binnengevel waar men doorheen kan kijken. Niet alleen een mooi gezicht, maar ook functioneel. Het daglicht dat langs de binnengevel invalt, verlicht de galerij. Aan deze galerij liggen de kantoren die optimaal profiteren van het daglicht door ramen in de buitengevel en een glazen baksteenwand aan de kant van de galerij. Om van de ene kant naar de andere kant te komen liggen er op de eerste verdieping twee loopbruggen. Vanaf de loopbrug aan de achterzijde van het gebouw kan men het kunstwerk van Tiddo Nieboer bewonderen.

galerij gemeentehuis

Kunstwerk

In samenspraak met de beeldend kunstenaar Tiddo Nieboer is gekozen voor situering van het kunstwerk met de naam Sesimbra op het terrein tussen de (toenmalige) vijver en de glazen noordgevel van de binnenstraat. Door plaats, kleur en verschijningsvorm is het kunstwerk nadrukkelijk aanwezig in zijn omgeving.

beeld Sesimbra (Tiddo Nieboer)

Tuinontwerp

Zowel de architect als de gemeente waren van mening dat een gebouw niet los staat van zijn omgeving. B&D Architekten BV tekende ook voor het tuinontwerp. Het ontwerp is gebaseerd op het Gronings landschap en wekt de indruk dat het gebouw op een verhoging staat. De bestrating geeft duidelijk de richting aan naar het gebouw, het parkeerterrein en de avondingang. Aan de achterzijde van het gebouw lag een rechthoekige vijver. Deze is bij een herinrichting van het terrein rond het gemeentehuis gedempt. In de plaats daarvan is een gracht gegraven. B&D Architekten BV in Oosterbeek heeft niet alleen het gebouw ontworpen, maar ook het interieur en het terrein waardoor een optimale samenhang ontstaat in kleurstelling, detaillering, inrichting en terreinaanleg.

Glulam Awards

Op 14 maart 1994 zijn in Denemarken aan de architecten van B&D 2 Glulam Awards uitgereikt voor het ontwerp van de houten draagconstructie van het gemeentehuis van De Marne.

Datum laatste wijziging: 14 juni 2011.

Terug naar boven