Nieuwsbericht Vooral doorgaan met het inzamelen van gft- en groenafval!

Gepubliceerd op: 02 maart 2015

De gescheiden inzameling van Groente-, Fruit- en Tuinafval (gft) en grof groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen beseffen. Door het afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht en dit is gunstig voor het broeikaseffect. Net zo belangrijk is het positieve effect van compost voor de bodem. Bovendien is het apart inzamelen van gft- en groenafval veruit de meest voordelige manier van afvalverwerking.

Jaarlijks zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton gft-afval in. Dat zijn 50.000 vrachtwagen-combinaties vol. Via gemeenten en milieustraten tellen we daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij op. Deze grote hoeveelheid afval levert bijna 600.000 ton gft-compost en zo'n 700.000 ton groencompost op. Dit wordt gebruikt voor de land- en tuinbouw, maar ook door particulieren in sier- en moestuinen en daarnaast als een van de grondstoffen bij het maken van tuinaarde en potgrond.

Compostactie

Tijdens de landelijke Compostdag op 21 maart 2015 willen Afvalbeheer Noord-Groningen en de gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum de inwoners bedanken voor het gescheiden inzamelen van gft-afval. Een bedankje in de vorm van keurcompost. Op de Compostdag kunt u tussen 9 en 12 uur gratis keurcompost in zakken van 40 ltr. halen bij Afvalbeheer Noord-Groningen aan de Westerhornseweg 22 in Usquert. Voor de ze zakken geldt een maximum van 10 stuks per klant. Wees er op tijd bij want voor de zakken geldt: op = op!

Sinds begin 2014 wordt er in Usquert geen compost meer gemaakt. Daardoor is er geen losse compost verkrijgbaar.

Op de compostdag is de milieustraat gesloten, dus het is dan niet mogelijk afval te brengen. Dit kan elke werkdag van 8 tot 4 uur en de eerste zaterdag van de maand van 8 tot 12 uur.

Kijk op de website www.afvalbeheernoordgroningen.nl voor meer informatie.

Bron: persbericht Afvalbeheer Noord-Groningen.

Terug naar boven