Nieuwsbericht Vliegbewegingen boven de Marnewaard van 12 tot en met 14 december 2017

Gepubliceerd op: 07 december 2017

Van dinsdag 12 december tot en met donderdag 14 december 2017 oefenen de Koninklijke Lucht- en Landmacht gezamenlijk ten behoeve van de Joint Terminal Attack Controller cursus (JTAC course). In deze periode vinden vluchten met meerdere F-16 jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters plaats in en boven oefenterrein de Marnewaard. De vliegbewegingen vinden in de middag en in de avond plaats. Op vrijdag wordt er niet gevlogen.

Tijdens de laatste week van deze JTAC cursus oefenen zogenaamde Joint Terminal Air Controllers samen met jachtvliegers in het uitvoeren van Close Air Support (CAS) missies. Hierbij gaat het om militairen die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers van de Koninklijke Luchtmacht over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. Het is noodzakelijk om deze samenwerking in praktijksituaties te beoefenen omdat tijdens werkelijke inzet de communicatie tussen grond- en luchttroepen haarfijn op elkaar moet aansluiten. Hiertoe vinden in het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven Nederland.

In het vastgestelde oefengebied vinden vliegbewegingen plaats met militaire jachtvliegtuigen op 1500 voet (500 m) met uitzondering van het Waddengebied, het Natura 2000 gebied Lauwersmeer. Boven het militaire oefenterrein de Marnewaard geldt een minimum vlieghoogte van 250 voet (75 meter).

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder

 

Terug naar boven