Nieuwsbericht Uitreiking Koninklijke onderscheidingen gemeente De Marne 26 april 2016

Gepubliceerd op: 26 april 2016

Op dinsdagochtend 26 april zijn in de gemeente De Marne door burgemeester Koos Wiersma twee Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Mevrouw B. Zwart-Koolstra uit Zoutkamp en de heer K.A. Lasthuis uit Vierhuizen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Beiden hebben zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk gemaakt en hebben op een bijzondere manier inhoud gegeven aan hun activiteiten. Uit de samenleving, vanuit hun directe omgeving, is hier veel waardering en erkenning voor.

De heer Lasthuis

De heer Lasthuis heeft zich verdienstelijk gemaakt voor de Vereniging Dorpsbelangen Vierhuizen, de Begrafenisvereniging De Laatste Eer te Vierhuizen en voetbalvereniging Zeester.

Vanaf 1975 tot heden is hij drager bij de Begrafenisvereniging De Laatste Eer te Vierhuizen.

Van 1980 tot 2010 was de heer Lasthuis vrijwilliger bij de voormalige voetbalvereniging SV Zeester te Zoutkamp. Hier was hij jeugdleider en heeft hij 25 jaar het dameselftal geleid. Ook heeft hij meegeholpen bij het bouwen van de sportkantine. Voor al zijn activiteiten binnen de club is hij benoemd tot erelid.

Uitreiking KO aan de heer Lasthuis

Van 1990 tot heden is de heer Lasthuis een actieve vrijwilliger en zeer betrokken bij de leefbaarheid in Vierhuizen. Vierhuizen is een klein dorp, maar kent een actief verenigingsleven. Bij de meeste van deze verenigingen is de heer Lasthuis actief als lid of vrijwilliger. Bij de dorpsvereniging was hij op 25 oktober 2015 25 jaar bestuurslid. Hij verricht diverse werkzaamheden waaronder het (mede) organiseren van activiteiten, het onderhouden van de speeltoestellen en de jeu-de-boulesbaan. Het schoonmaken van het dorpshuis, het verzorgen van de inkoop voor de bar en de keuken. Er wordt nooit tevergeefs een beroep om hem gedaan. Hij is een vrijwilliger met hart voor het dorp Vierhuizen en al zijn inwoners.

Mevrouw Zwart

Mevrouw Zwart heeft zich verdienstelijk gemaakt voor Het Nederlandse Rode Kruis, de EHBO vereniging Ulrum-Zoutkamp en de begrafenisvereniging "De Laatste Eer" Zoutkamp.

Van 1979 tot 2015 heeft zij zich met hart en ziel ingezet voor het Rode Kruis werk. Zij begon als vrijwilligster en organisator, met helpen bij aangepaste vakanties van Het Nederlandse Rode Kruis afdeling Ulrum/Zoutkamp en later bij de afdeling "De Marne". Mevrouw Zwart was altijd de drijvende kracht achter deze aangepaste vakantie.

Ook ging zij jaarlijks een week mee als verzorgende op het vlaggenschip van Het Nederlandse Rode Kruis de "Henry Dunant". Na een fusie in 1991 tot afdeling "De Marne" werd mevrouw Zwart bestuurslid. Ook was mevrouw Zwart als vertegenwoordigster van het Rode Kruis zeer betrokken bij de oprichting van het ontmoetingspunt in Zoutkamp. Een beroep doen op mevrouw Zwart vanuit het Rode Kruis was nooit tevergeefs.

Uitreiking KO aan mevrouw Zwart-Koolstra

Vanaf 1965 tot op de dag van vandaag is mevrouw Zwart betrokken bij de EHBO-vereniging. Hier heeft zij o.a. de functies van bestuurslid en voorzitter vervuld. Zij treedt nog steeds op als EHBO'er bij evenementen en verricht hand-en-spandiensten voor de vereniging. Ook gaf ze les in jeugd EHBO op de basisscholen in Zoutkamp en Ulrum.

Voor de EHBO-vereniging is ze een zeer enthousiast meedenkend en meewerkend lid. Voor haar lidmaatschap en inzet heeft ze in 1990 de draagpenning opgespeld gekregen en in 2005 de kleine zilveren medaille voor 40 jaar inzet. In 2015 heeft mevrouw Zwart de grote zilveren medaille ontvangen als onderscheiding voor 50 jaar lidmaatschap en inzet!

Van 1996 tot 2012 heeft mevrouw Zwart de functie van secretaresse voor de begrafenisvereniging in Zoutkamp vervuld. Mevrouw Zwart is nu nog actief als spreekster bij uitvaarten.
Haar inzet voor de samenleving in Zoutkamp en omstreken is groot. Er kan altijd een beroep op haar worden gedaan.

Terug naar boven