Nieuwsbericht Snoeihard tegen kanker!

Gepubliceerd op: 08 juni 2017

De gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum doen dit jaar voor de tweede keer mee met de inzamelingsactie van taxussnoeisel, in samenwerking met de milieustraat van Afvalbeheer Noord-Groningen in Usquert.

Tijdens deze inzamelingsactie word het snoeisel van de Taxus Baccata verzameld. Het snoeisel kan gebruikt worden als grondstof voor chemotherapieën. De werkzame stof die daarvoor wordt gebruikt heet baccatine. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van Taxus. Helaas komt de Taxus Baccata niet voor over de hele wereld, maar hier in Nederland is hij gelukkig veel te vinden. Heeft u taxus baccata in de tuin? Dan kunt ook u meehelpen in de strijd tegen kanker. U hoeft daarvoor maar een kleine moeite te doen.

Het is belangrijk dat het taxussnoeisel zuiver blijft. Vang het tijdens het snoeien op met een doek, plastic zak of zeil, zodat het vrij blijft van onzuiverheden. Snoeisel dat is vervuild met dor blad, aarde, grind, gras of ander snoeisel is niet bruikbaar. Alleen de jonge scheuten kunnen worden gebruikt: éénjarige scheuten van maximaal 30 cm lang. Kom met uw taxussnoeisel naar de Milieustraat in Usquert en leeg daar uw plastic zak of tasje in de inzamelbak van Taxus voor Hoop.

In 2016 ruim 3.000 kuub (m3) taxussnoeisel ingezameld. Dit is een enorme hoeveelheid als je bedenkt dat ze met 1 kuub genoeg grondstof hebben voor een chemotherapie. Het doel voor dit jaar is om deze hoeveelheid te verdubbelen en daarbij is ook uw hulp welkom.

Voor elke kuub taxussnoeisel die wordt gedoneerd doet Taxus voor Hoop tevens een donatie aan een kanker-gerelateerd goed doel zodat dit een nog groter succes wordt.

Wilt u weten hoe u ook kunt meedoen in de strijd tegen kanker? Bij de weegbrug van de Milieustraat ligt een flyer klaar met alle informatie of kijk op de website www.TaxusvoorHoop.nl.

De inzamelbak staat daar klaar van 15 juni t/m 31 augustus. Ook op de gemeentewerken van de gemeenten De Marne, Loppersum en Eemsmond staan bakken. U kunt op deze 4 adressen gratis uw taxussnoeisel brengen. Hiermee helpt u mee aan de strijd tegen kanker!

Terug naar boven