Nieuwsbericht Resistente iepen beschikbaar voor particulieren

Gepubliceerd op: 10 juli 2013

In het Groninger landschap zijn in het verleden veel iepen verdwenen door de iepziekte. Karakteristieke beplantingen langs wegen, op boerenerven en in de dorpen zijn daardoor aangetast. Gelukkig is de iepziekte inmiddels sterk teruggedrongen, dankzij een effectieve bestrijding en de ontwikkeling van resistente soorten. De Iepenwachten van Groningen en Friesland en Landschapsbeheer Groningen hebben daarom het project "Herplant van iepen in de Waddenregio"  opgezet. Hierin worden met financiering van het Waddenfonds in totaal 7000 iepen geplant. Ook de gemeente De Marne doet mee aan het project.

De iepen die bij particulieren worden geplant zijn resistent tegen de iepziekte. Op deze manier kan de boom jaren meegaan. Wel zijn de bewoners van het erf waar de boom wordt aangeplant verplicht de iep minimaal tien jaar in stand te houden. Maar voordat er iep op uw erf kan worden geplant moet u wel voldoen aan voorwaarden dat de boom op een historisch terrein moet worden aangeplant. Een historisch terrein kan zijn: wierdendorpen, monumentale erven of erfbeplanting.

De gemeente gaat voor de plantronde die in het plantseizoen van 2013/2014 plaats vindt mensen in de gemeente aanschrijven die in aanmerking komen voor iepen op hun erf. Wilt u ook heel graag bomen op uw erf hebben dan kunt u contact opnemen met de heer Nico Steur van de gemeente, via het telefoonnummer (0595) 575500.

Terug naar boven