Nieuwsbericht Ondertekening Convenant Alcohol en Jongeren

Gepubliceerd op: 08 februari 2012

Vandaag ondertekenden de 23 Groninger gemeenten, het Openbaar Ministerie, Regiopolitie Groningen en GGD Groningen het convenant Alcohol en Jongeren.

Aanleiding voor het opstellen van dit provinciale convenant zijn de problemen die worden veroorzaakt door de combinatie alcohol en jongeren. Niet alleen op het gebied van overlast en veiligheid maar ook op het gebied van gezondheid. Zo brengt overmatig drinken grote schade toe aan de ontwikkeling van hersenen bij jongeren.

Cijfers

Uit de Jeugdgezondheidsenquête 2008/2009 van GGD Groningen blijkt dat bijna één op de zeven jongeren op 12-/13-jarige leeftijd soms in een korte tijd een grote hoeveelheid alcohol drinkt. Het aandeel jongeren dat op latere leeftijd stevig drinkt is verontrustend hoog. Maar liefst zes op de tien kinderen van 16/17 jaar heeft in de afgelopen 4 weken per gelegenheid minstens 5 glazen alcohol gedronken.

Convenant

Met de ondertekening van het Convenant Alcohol en Jongeren erkennen betrokken partijen het probleem en spreken zij de intentie uit dit gezamenlijk aan te pakken. De partijen maken een uitvoeringsplan met onder meer aandacht voor de rol van ouders en alcohol in onderwijs en sport.

Happy drink cocktail

De ondertekening gebeurde tijdens een feestelijke lunchbijeenkomst in Martiniplaza in Groningen. De middag werd afgesloten door de bekende televisiekok Pierre Wind met de presentatie van de alcoholvrije ‘happy drink cocktail’. Deze cocktail werd bereid door 35 leerlingen van de horeca-opleiding van het Noorderpoortcollege in de stad Groningen.

Terug naar boven