Nieuwsbericht Keuringsleeftijd rijbewijs per 2014 van 70 naar 75 jaar

Gepubliceerd op: 05 september 2013

Rijbewijsbezitters hoeven zich vanaf 1 januari 2014 pas vanaf hun 75e te laten keuren. Het kabinet heeft besloten de keuringsleeftijd te verhogen van 70 naar 75 jaar.

Automobilisten en motorrijders met respectievelijk een rijbewijs B en A moeten vanaf de leeftijd van 70 jaar elke 5 jaar worden gekeurd als zij hun rijbewijs verlengen. Vanaf 1 januari 2014 gaat de keuringsleeftijd omhoog van 70 naar 75 jaar.

Verloopt uw rijbewijs in 2013?
Dan gelden de huidige spelregels: medische keuring als uw rijbewijs afloopt op of na uw 70e jaar. U moet dan een eigen verklaring (EV) met een geneeskundig verslag naar het CBR opsturen. Keuring door een arts is verplicht.

Verloopt uw rijbewijs begin 2014?
En bent u op de datum waarop uw rijbewijs verloopt jonger dan 75 jaar? Dan is het belangrijk of de medische indicator op ja of nee staat.

Medische indicator op 'ja' (bij uw vorige rijbewijsvernieuwing moest u een eigen verklaring naar CBR sturen)

•  Is dat het geval, dan is belangrijk om op tijd te beginnen. Volgens de huidige regels stuurt u dan een EV met geneeskundig verslag naar CBR. En gaat u naar een arts voor een medische keuring.

•  Wilt u het risico op niet-tijdige verlenging van het rijbewijs nemen, dan kunt u wachten tot 2014. Vanaf 2014 hoeven mensen die op de datum waarop het rijbewijs verloopt jonger zijn dan 75 jaar, en de medische indicator op ja staat, alleen een ingevulde EV (zonder geneeskundig verslag) op te sturen naar het CBR. Een keuring door een arts is niet nodig.

Medische indicator op 'nee'
Heeft u bij de vorige verlening van uw rijbewijs géén EV opgestuurd dan kunt u tot 2014 wachten met het vernieuwen van het rijbewijs. Een EV of een keuring zijn namelijk niet nodig.

De eigen verklaring kost € 23,80 en is verkrijgbaar bij het CBR of de gemeente. Meer informatie vindt u op de website van het CBR, www.cbr.nl of via de gemeente telefoon 0595 575500.

 

Terug naar boven