Nieuwsbericht Iepenbomen beschikbaar voor particulieren in De Marne

Gepubliceerd op: 05 november 2014

Particulieren in de Groninger waddengemeenten kunnen met subsidie iepenbomen aanplanten. De regeling is van toepassing voor particulieren in de gemeenten De Marne, Winsum, Eemsmond, Delfzijl en de voormalige gemeente Reiderwolde. De resistente iepen zijn beschikbaar om beplantingen op karakteristieke locaties als boerenerven, historische terreinen of dorpen te versterken of aan te leggen. De regeling loopt tot 2016. Aan de plantlocaties en instandhouding van de bomen zijn voorwaarden verbonden.

De iep is een mooie en sterke boom die thuishoort In het Groninger landschap. Helaas zijn in het verleden veel iepen verdwenen door de iepziekte. Karakteristieke beplantingen langs de wegen, op boerenerven en in de dorpen zijn daardoor aangetast. Dankzij effectieve bestrijding ende ontwikkeling van resistente soorten is de iepziekte sterk teruggedrongen. De Iepenwachten van Groningen en Friesland en Landschapsbeheer Groningen hebben daarom het project “Herplant van iepen in de Waddenregio” opgezet. Hierin worden, met financiering van het Waddenfonds, in totaal zevenduizend iepenbomen aangeplant.

Aan de aanplant van de bomen zijn voor de eigenaar kosten verbonden. Deze bedragen minimaal € 28,00 en maximaal € 35,00 euro per boom. De bomen worden geleverd en aangeplant door Landschapsbeheer Groningen. De eigenaar is verplicht de boom minimaal 10 jaar in stand te houden. Geïnteresseerden erf- of terreineigenaren kunnen contact opnemen hun gemeente (in het geval van De Marne: de heer Nico Steur) of met Albert-Erik de Winter van Landschapsbeheer Groningen via a.e.de.winter@landschapsbeheergroningen.nl of (050) 368 97 97.

bron: persbericht Landschapsbeheer Groningen.

Terug naar boven