Nieuwsbericht Hou gft-afval en groenafval apart!

Gepubliceerd op: 29 februari 2016

De gescheiden inzameling van Groente-, Fruit- en Tuinafval (gft) en grof groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen beseffen. Door het afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht en dit is gunstig voor het broeikaseffect. Net zo belangrijk is het positieve effect van compost voor de bodem. Bovendien leidt het apart inzamelen van gft- en groenafval tot de meest duurzame manier van verwerking.

Jaarlijks zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton gft-afval in. Dat zijn 50.000 volle vrachtwagencombinaties. Via gemeenten en milieustraten tellen we daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij op. Deze grote hoeveelheid afval levert bijna 600.000 ton gft-compost en zo'n 700.000 ton groencompost op. Dit wordt gebruikt voor de land- en tuinbouw, maar ook door particulieren in sier- en moestuinen en daarnaast als een van de grondstoffen bij het maken van tuinaarde en potgrond.

Tijdens de landelijke Compostdag op 19 maart 2016 willen Afvalbeheer Noord-Groningen en de gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum de inwoners bedanken voor het gescheiden houden van gft-afval: een bedankje in de vorm van keurcompost. Op de Compostdag kunt u tussen 9 en 12 uur gratis keurcompost in zakken van 40 ltr. halen bij Afvalbeheer Noord-Groningen aan de Westerhornseweg 22 in Usquert. Voor deze zakken geldt een maximum van 10 stuks per klant. Wees er op tijd bij, want op = op!

Heeft u te veel gft- en groenafval voor uw groene container of wilt u al uw groenafval zelf composteren? Op de Compostdag start de verkoop van compostvaten bij de milieustraat van Afvalbeheer Noord-Groningen. U betaalt daarvoor ongeveer de helft van de normale prijs, te weten € 15,--; uw gemeente betaalt de rest. Ook na de Compostdag kunt u een compostvat kopen op de milieustraat in Usquert.

De milieustraat in Usquert is gesloten op de Compostdag, dus het is dan niet mogelijk afval te brengen. Dit kan elke werkdag van 8 tot 4 uur en de eerste zaterdag van de maand van 8 tot 12 uur.
Kijk op de website www.afvalbeheernoordgroningen.nl voor meer informatie.

bron: persbericht Afvalbeheer Noord-Groningen.

Terug naar boven