Nieuwsbericht Green Deal Textielinzameling lanceert nieuwe scheidingsregel

Gepubliceerd op: 07 oktober 2013

De Green Deal Textielinzameling ketenpartners voeren samen met Nederlandse gemeenten een nieuwe scheidingsregel in voor textielinzameling. De nieuwe scheidingsregel geeft meer duidelijkheid over welk textiel herbruikbaar is.

De nieuwe scheidingsregel is als volgt:

Green Deal - lever alle textiel apart in, ook als het versleten of kapot is. Bijna alles kan hergebruikt worden 

Miljoenen kilo’s textiel verbrand

Jaarlijks verdwijnt in Nederland zo’n 140 miljoen kilo textiel in het restafval, en wordt verbrand. Dat is zonde want 65% van dit textiel is nog herdraagbaar als kleding of herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel burgers niet weten dat bijna alle textiel nog bruikbaar is. Met de nieuwe scheidingsregel willen gemeenten samen met kledinginzamelaars mensen er  bewust van maken dat ook kapot en versleten kleding en textiel in de textielcontainer hoort.

50% minder textiel in restafval

Met deze nieuwe scheidingsregel wordt de aftrap gegeven om de Green Deal doelstelling te bereiken: in 2015 50% minder textiel in het restafval dan in 2011. De nieuwe scheidingsregel is het eerste resultaat van de Green Deal Textielinzameling die zestien bedrijven en organisaties in 2012 samen met de rijksoverheid ondertekenden.

Inwoners van de gemeente De Marne kunnen al hun gebruikt textiel kwijt op de volgende adressen:

Textielcontainers:

Kringloopwinkel Goudgoed, Het Aanleg 5 te Winsum, tel. (0595) 444570, www.goedgoed.nl / goudgoedkringloop@werkpro.nl

Green Deal Textielinzameling

Voor meer informatie zie website www.greendealtextiel.nl.

Terug naar boven