Nieuwsbericht Gebouwsensor in gemeentehuis De Marne

Gepubliceerd op: 09 september 2014

Vanaf maandag 8 september 2014 zijn de metingen van de gebouwsensor in het gemeentehuis van De Marne in Leens te volgen via NAMplatform http://feitenencijfers.namplatform.nl  Deze gebouwsensor verbetert het inzicht in de gevolgen van aardbevingen voor gebouwen.

De geplaatste gebouwsensor meet elke beweging van het gemeentehuis van De Marne in Leens. De sensor registreert bijvoorbeeld een deur die dichtvalt, een vrachtwagen die langsrijdt en dus ook een aardbeving. Elke aardbeving én het effect van een aardbeving op een gebouw wordt nauwkeurig gemeten. Dit verbetert het inzicht in het verband tussen aardbevingen en de veiligheid in gebouwen.

Uitgebreid netwerk van gebouwsensoren

Naast het plaatsen van gebouwsensoren in gemeentehuizen, is TNO ook gestart met het installeren van sensoren in woningen van particulieren. Uiteindelijk moet dit resulteren in een uitgebreid netwerk van 200 sensoren in gebouwen die representatief zijn voor de bebouwing in Noordoost-Groningen. Gebouwsensoren registreren zeer nauwkeurig elke beweging van een gebouw. Met die kennis kan NAM nog beter bepalen hoe (en welke) gebouwen boven het Groningen-gasveld aardbevingbestendiger gemaakt moeten worden.

Meet- en monitoringsnetwerk

De gebouwsensoren zijn onderdeel van het meet- en monitoringsnetwerk, dat in 2014 verder wordt uitgebreid. NAM doet met behulp van honderden sensoren in de ondergrond, aan de oppervlakte en aan gebouwen verder onderzoek naar aardbevingen door gaswinning en de gevolgen van trillingen. Dit netwerk houdt tevens de ontwikkeling van risico's van aardbevingen door gaswinning in de gaten.

Optimale meetgegevens

Circa 500 geïnteresseerde inwoners van Noordoost-Groningen hebben zich gemeld voor de plaatsing van een gratis gebouwsensor in de eigen woning. TNO heeft een selectie gemaakt welke gebouwen het best passen in het onderzoek. Aanmelden is daarom niet meer mogelijk.

De sensoren zullen in diverse gemeenten en in verschillende typen huizen en gebouwen worden geplaatst. Een goede spreiding van de gebouwsensoren draagt bij aan een beter beeld hoe verschillende typen gebouwen reageren op de kracht die vrijkomt bij een aardbeving. Ook geeft het netwerk van gebouwsensoren inzicht in de locatie waar een aardbeving plaatsvindt.

Meetgegevens van De Marne

U kunt per direct de meetgegevens van de gebouwsensor in het gemeentehuis van De Marne 'realtime' volgen via de NAMplatform  http://feitenencijfers.namplatform.nl U leest op deze website ook meer informatie op http://www.namplatform.nl/bouwkundig-versterken/gebouwsensoren.html over het netwerk van gebouwsensoren.

Terug naar boven