Nieuwsbericht Gebeten door een (vreemde) hond?

Gepubliceerd op: 10 september 2015

Ik ben gebeten door een vreemde hond. Wat moet ik doen?

Als u door een vreemde hond wordt gebeten moet u op het moment zelf bewijsmateriaal verzamelen. U moet allereerst de naam en adres van de eigenaar noteren. Als er mensen zijn die het incident hebben gezien, vraag hen dan ook om hun naam en adres op te schrijven. Als de eigenaar zich niet bekend wil maken belt u onmiddellijk de politie. Hebt u verwondingen of schade, maak hier dan foto's van.

Daarna zijn er verschillende mogelijkheden:

• U regelt de schade met de eigenaar (of zijn verzekeraar) en laat het daarbij.
• U doet aangifte tegen de eigenaar. Zie voor meer informatie 'agressieve hond op straat'.

Waar moet ik op letten als ik het bijtincident meld bij de verzekeraar?

U moet zorgen dat de schade goed is vastgelegd. Foto's van schade aan kleding, een proces-verbaal door de politie, en eventueel foto's van letselschade verduidelijken de zaak. Ook moet u uiteraard de gegevens hebben van de eigenaar van de hond, en eventuele getuigenverklaringen.
Als het letsel zo ernstig is dat er misschien in de toekomst nog extra medisch ingrijpen nodig is (bijv. plastische chirurgie), is het verstandig om dit met uw verzekeraar te bespreken. Er zijn juridische mogelijkheden om ook toekomstige schade te laten vergoeden maar dat vereist hulp van een deskundige.

Ik wil aangifte doen van een bijtincident, waar moet ik op letten?

U moet zoveel mogelijk materiaal meenemen waaruit blijkt dat er een bijtincident is geweest door die specifieke hond.

Is de politie verplicht om de aangifte op te nemen?

Ja, u bent als burger altijd gerechtigd om aangifte te doen, en de politie is altijd verplicht om de aangifte op te nemen.

Wat kan ik doen als ik zie dat iemand zijn hond opzettelijk ophitst?

Het ophitsen van een dier tegen een mens is verboden! U kunt dus aangifte doen bij de politie. Daarvoor is wel bewijsmateriaal nodig. Met een aangifte zonder enig bewijsmateriaal kan de politie erg weinig doen. Zorg dus voor goede documentatie.

Terug naar boven