Nieuwsbericht De Marne investeert in Reanimatie Oproep Netwerk (RON) via 112

Gepubliceerd op: 26 november 2013

Gemeente De Marne gaat de komende jaren investeren in een Reanimatie Oproep Netwerk (RON) via 112. Inwoners met een reanimatie- en AED-certificaat worden in afwachting van de ambulance alvast door Meldkamer Noord-Nederland vooruit gestuurd, starten de reanimatie op en geven de nodige hulp. Het primaire doel van deze burgerhulpverleners is reanimeren binnen 6 minuten na intrede van een circulatiestilstand. Daarnaast helpen zij met het opvangen van de familie van het slachtoffer, het wegwijs maken van de professionele hulpverleners, tillen en het verrichten van hand en spandiensten.

Reanimeren binnen 6 minuten is cruciaal. Wanneer een inwoner van De Marne wordt getroffen door een circulatiestilstand, daalt zijn overlevingskans met 10% per minuut als er niets gebeurt. Een buurman is altijd sneller dan een ambulance. Na de melding "reanimatie" stuurt de meldkamercentralist binnen 1 seconde 2 ambulances op pad en burgerhulpverleners. Het digitale alarmerings syteem dat hij daarvoor gebruikt heet HartslagNu. Deze software stuurt een sms naar burgers binnen een straal van 1,5km van het slachtoffer. Zo kan binnen 6 minuten de reanimatie worden opgestart - het liefst met een AED - door een vrijwilliger, die soms na 2-3 minuten al ter plaatse kan zijn.

Gemeente De Marne ondersteunt de komende jaren het opzetten van dit netwerk. De praktische uitvoering wordt gedaan door de stichting Groningen HartVeilig (GHV), die tot doel heeft om van de provincie Groningen één groot "6-minutenzone" te maken. GHV verzorgt voorlichtingsavonden, roept burgers op om een reanimatiecursus te gaan volgen, oefent met vrijwilligers die reeds een reanimatiecertificaat hebben met 6-minutentrainingen en biedt nazorg aan burgerhulpverleners die door de meldkamer zijn opgeroepen.

Alle inwoners van De Marne zijn van harte welkom op de 3 voorlichtingsavonden in januari 2014. Ook als u nog niet in het bezit bent van een (geldig) reanimatie- en AED-certificaat bent u welkom. Deze avonden worden in 3 verschillende dorpen van de gemeente georganiseerd, om ieder de gelegenheid te geven om mee te doen. Aansluitend aan de presentatie is er uitgebreid ruimte voor het stellen van vragen. Als u reeds een reanimatiecertificaat hebt en bereid bent om u aan te melden bij GHV om mee te doen in het alarmeringssysteem Hartslagnu, kunt u aansluitend aan deze presentatie de 6-minutentraining mee doen. In deze korte scenariotrainingen worden alle aspecten geoefend die nodig zijn om veilig en adequaat in een onbekende situatie met veel stress en tijdsdruk te doen wat gedaan kan worden.

Data en locaties 

Aanvang: 19.30 uur (deelnemers aan de 6-minutentraining: aanwezigheid om 19.00 uur gewenst).

Opgave: www.groningenhartveilig.nl. Klik op aanmelden, daarna op voorlichting en op 6-minutentraining.

Terug naar boven