Nieuwsbericht Buurtbemiddeling door vrijwilligers in Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond

Gepubliceerd op: 14 mei 2014

De gemeenten De Marne, Eemsmond,  Bedum en Winsum start op donderdag 15 mei  het project Buurtbemiddeling. Daarbij helpen vrijwilligers inwoners met conflicten in de buurt. In het gemeentehuis van Winsum ondertekenen de vier gemeenten een convenant hiervoor.

Buurtbemiddeling

De vier gemeenten gaan vanaf nu werken met buurtbemiddelaars om inwoners te helpen burenruzies op te lossen. Wanneer mensen dicht op elkaar wonen, kunnen conflicten en ergernissen ontstaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om harde geluiden van de buren of rondslingerend vuil. Door niet of niet meer met elkaar te praten kan dat uit de hand lopen. Buurtbemiddeling is er om dit te voorkomen en helpt mensen om conflicten in de buurt op te lossen.

Goed opgeleide vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van beide partijen.  De buurtbemiddelaars begeleiden ruziënde partijen naar een gezamenlijke oplossing voor hun conflict. Daarbij gaan ze er vanuit dat zelf oplossingen bedenken beter is dan het opleggen ervan. Zo is de kans kleiner dat een probleem zich herhaalt.

Buurtbemiddelaars zijn er voor specifieke situaties, zoals geluidsoverlast, parkeer- en stankoverlast, huisdierenoverlast, intimidatie  en andere onderlinge conflicten. De buurtbemiddelaars worden begeleid door de Stichting Welzijn en Dienstverlening. De coördinator zoekt naar een goede match tussen de conflictsituatie en buurtbemiddelaar. Mensen kunnen buurtbemiddeling inschakelen als zij zelf ook bereid zijn om met hun buren te praten over mogelijke oplossingen.

Buurtbemiddelaar worden?

De gemeenten zoeken nog vrijwilligers (m/v) die zich in willen zetten als buurtbemiddelaar. Mensen die meer willen weten kunnen mailen naar buurtbemiddeling@s-w-d.nl.

Terug naar boven