Nieuwsbericht BMWE-gemeenten pakken verandering in de zorg samen op

Gepubliceerd op: 28 januari 2014

Inwoners van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond (BMWE) kunnen vanaf 1 januari 2015 terecht bij de gemeente voor ondersteuning op het gebied van werk en inkomen, zorg en welzijn, en opvoeding. Dit wordt nu nog door het Rijk geregeld, maar vanaf 1 januari 2015 moeten de gemeenten dit regelen, met minder geld. De BMWE-gemeenten willen dit bereiken door slim met elkaar samen te werken en goede afspraken te maken met zorgverleners en zorgverzekeraars.

Over welke ondersteuning gaat het?

Het gaat om ondersteuning in uw dagelijkse leven. Waarin u bijvoorbeeld werkt, kinderen opvoedt, naar school gaat, voor familie zorgt, ouder wordt, zelfstandig woont. En soms hebt u hulp nodig. Omdat u bijvoorbeeld uw werk kwijtraakt, schulden maakt, ziek wordt, moeite heeft met opvoeden, eenzaam bent of in aanraking komt met Justitie. Deze hulp komt nu grotendeels van het Rijk. Maar dat gaat veranderen.

Waarom gaat dat veranderen?

De hulp is nu veel te versnipperd georganiseerd. Voor elk probleem is er een andere hulpverlener of instantie. Er worden te veel etiketjes geplakt en hulpverleners kijken te weinig naar wat mensen zelf kunnen. Daarnaast stijgen de kosten van die hulp enorm. Als dat op deze manier blijft doorgaan, kunnen we straks met ons allen de zorgkosten niet meer betalen. Het moet daarom anders.

Hoe dan?

Vanaf 1 januari 2015 komen de taken op het gebied van ondersteuning in uw dagelijkse leven naar de gemeente. Gemeenten staan dichterbij hun inwoners dan het Rijk en zijn daardoor beter in staat goed te helpen.

Wat verandert er?

De veranderingen worden via nieuwe wetten geregeld, maar deze wetten zijn nog niet klaar. Wat er voor u precies gaat veranderen is op dit moment dan ook nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de BMWE-gemeenten minder geld krijgen voor de nieuwe taken. Daarom moeten we slim samenwerken met zorgverleners en -verzekeraars. Maar de BMWE-gemeenten doen ook een groter beroep op u. Of het nu gaat om de eigen gezondheid, de opvoeding van de kinderen, het vinden van een baan; u bent in eerste instantie zelf verantwoordelijk. U lost zelf uw problemen op, al dan niet met behulp van uw familie, vrienden, buren en kennissen. Wanneer u zelf of binnen uw sociale omgeving er niet uitkomt, kunnen de BMWE-gemeenten ondersteuning bieden. Deze ondersteuning is dicht bij uw huis, gaat uit van wat er nodig is (uw vraag) en sluit aan op uw eigen mogelijkheden en netwerk.

Hoe nu verder?

Niet alleen de gemeente krijgt dus te maken met de veranderingen; van u wordt ook een bijdrage verwacht. Op deze plek gaan we de komende tijd dieper in op elke verandering; wat verandert er voor u als u al hulp krijgt, welke bijdrage verwachten we van u en waar kunt u straks terecht? Hou voor het laatste nieuws deze website in de gaten.

Terug naar boven