Nieuwsbericht 4 mei-herdenkingen in de gemeente De Marne 2017

Gepubliceerd op: 25 april 2017

De Nationale Herdenking wordt in ons land altijd op 4 mei gehouden, ongeacht de dag van de week. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Op veel plaatsen vinden herdenkingsplechtigheden plaats en worden bloemen gelegd bij monumenten. Het thema van dit jaar is "Geef vrijheid door".

In onze gemeente worden in de volgende plaatsen herdenkingen gehouden:

Eenrum:

Vanaf 19.00 uur is de kerk geopend voor een tentoonstelling van tekeningen en gedichten van leerlingen van basisschool de Octopus. Om 19.30 uur samenkomst op het dorpsplein. Vanaf hier lopen de aanwezigen om 19.40 uur in een stille tocht naar de kerk. Aan de plechtigheid in de kerk  wordt meegewerkt door leerlingen van basisschool de Octopus en muziekvereniging Orpheus, gevolgd door twee minuten stilte. Na de herdenking in de kerk worden er kransen gelegd bij het monument voor de kerk en bij het Joods monument. Namens de gemeente voert wethouder Mariëtte de Visser het woord.

Kloosterburen:

Verzamelen om 19.15 uur in het verzorgingscentrum 't Olde Heem. Hier houdt burgemeester Koos Wiersma een toespraak. Aan de plechtigheid, zowel binnen als buiten, wordt verder o.a.  meegewerkt door basisschoolleerlingen. Na de voordrachten volgt een stille tocht naar het monument bij de N.H. Kerk. Hier legt burgemeester Koos Wiersma een bloemstuk bij het monument.

Leens:

Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in de Petruskerk. Hieraan wordt namens de gemeente medewerking verleend door wethouder Kor Berghuis. Na de dienst gaan de aanwezigen in een stille tocht naar de begraafplaats. Daar legt wethouder Kor Berghuis een krans bij het monument en wordt er na de twee minuten stilte een korte plechtigheid op de Joodse begraafplaats gehouden.

Ulrum:

In de kerk aan de Leensterweg is om 19.00 uur een herdenkingsdienst. Daarna volgt een stille tocht naar de begraafplaats. Hier legt wethouder Herwil van Gelder namens de gemeente, samen met schoolkinderen, een krans bij de elf oorlogsmonumentjes.

 

Terug naar boven