Nieuwsbericht Werkconferentie 'Groningers aan zet!' op 20 juni 2012 druk bezocht

Gepubliceerd op: 28 juni 2012

De werkconferentie die de provincie op 20 juni organiseerde over burgerinitiatief en overheidsparticipatie in Kloosterburen was zeer geslaagd. Gedeputeerde Marianne Besselink was blij met de enorme belangstelling. Er hadden zich bijna 100 mensen meer opgegeven dan verwacht. Centrale motto van de avond was: 'Geef de Groningers de ruimte om zelf initiatieven te ontwikkelen die de leefbaarheid in hun omgeving vergroten'. De provincie Groningen organiseerde de conferentie samen met de Vereniging Groninger Dorpen en gemeente De Marne.

Het programma startte na het warme (biologische) buffet in de sprookjesachtige Cloostertuin van SintJan. Gedeputeerde Marianne Besselink deed de aftrap: "Het wordt tijd dat de overheid een omslag maakt. Niet een initiatief beoordelen op de vraag of het wel of niet kan. Maar kijken hoe je initiatieven mede mogelijk kunt maken." Dit zei ze vanuit de overtuiging dat inwoners zelf vaak heel goed weten wat er nodig is om de leefbaarheid in hun omgeving te verbeteren. Wethouder Herwil van Gelder van gemeente De Marne gaf aan dat wederzijds vertrouwen tussen overheid en inwoners een belangrijk uitgangspunt is. Hij vindt het belangrijk dat de overheid de energie en creativiteit van de bewoners de ruimte geeft en benut.

Film

Na een inspirerende film, te zien via de link: http://www.youtube.com/watch?v=aTtOQCzqy6c, over verschillende initiatieven uit onze provincie van Erik Wong en Pieter Wackers, was het tijd voor de plenaire discussie. Dorpsbewoners, dorps- en wijkverenigingen, dorpshuizen, instellingen, wethouders en ambtenaren uit de provincie Groningen gingen met elkaar in gesprek. Over de vraag of bewonersinitiatieven steeds belangrijker worden, was iedereen het eens.

Conclusies

Belangrijkste conclusies van de avond waren dat er bij de overheid een omslag in het denken nodig is om bewonersinitiatieven meer een plek te geven naast het bestaande beleid. En dat bewonersinitiatieven meer voordeel kunnen doen met elkaars kennis over hoe iets voor elkaar te krijgen, met of zonder hulp van de overheid. Deze avond was een eerste bijeenkomst over het onderwerp burgerinitiatief-overheidsparticipatie en dit vraagt om een vervolg. Gedeputeerde Besselink: "Wij gaan nu kijken wat we als overheid kunnen doen om burgerinitiatieven nog meer de ruimte te geven."

Bron: provincie Groningen.

Terug naar boven