Nieuwsbericht Vlonderpad over water voor Lauwersoog

Gepubliceerd op: 17 juli 2015

Na de opening van de educatieve waterspeeltuin in april is nu ook het vlonderpad over land en water geopend. De gemeente De Marne is gestart met de uitvoering van het project Lauwersom om wandel- en fietspaden op Lauwersoog veilig en aantrekkelijk te maken. Daarnaast treft de provincie verkeersmaatregelen aan de N361.

Het zwevende vlonderpad dat is aangelegd door Heuvelman Ibis, maakt een verbinding tussen de waterspeeltuin en de Jachthaven Noordergat over een kreek van Staatsbosbeheer. Halverwege het vlonderpad is een waterbank gemaakt. Zittend op deze picknickbank hang je boven het water. Hoewel water rustgevend is, is de dynamiek in de buurt van water altijd groot. Zo zie je er watervogels, rietvogels, op het nest of met jongen, libellen en 's avonds jagende vleermuizen. Een orchideeƫnvenster biedt een mooi uitzicht over de orchideeƫnweide.

De route wordt binnenkort verlengd in de richting van de jachthaven, waar ook een drijvende passantensteiger komt. Dit deel van de route is deze week aanbesteed en de uitvoering start nog deze nazomer.

Jaarlijks komen ongeveer een miljoen mensen naar Lauwersoog. Zij blijven vaak maar kort en geven weinig geld uit. Bezoekers zeggen een toeristische sfeer en een duidelijke inrichting van het gebied te missen. Ook de bewoners van Lauwersoog willen graag een verbinding met de vissershaven.

De komende tijd zal het vervolg van de route gerealiseerd worden. Zo komen er veilige oversteken, zitjes en uitzichtpunten langs de route naar de haven. Het project Lauwersom wordt mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en het Waddenfonds.

Vlonderpad over water voor Lauwersoog

Terug naar boven