Nieuwsbericht Start Conferentie North Sea Fish 18 april 2013

Gepubliceerd op: 22 maart 2013

Het project North Sea Fish organiseert op donderdag 18 april 2013 de North Sea Fish start conferentie. De gemeente De Marne trekt dit Europese INTERREG IVB project sinds 1 september jl. De conferentie markeert de eerste mijlpaal van het project na een half jaar voorbereiding samen met de gemeenten Harlingen en Sluis en partners uit Engeland, België en Denemarken. Het belooft een interessante en inspirerende dag te worden over de innovatie in de toeleveringsketen van verse vis in de Noordzee Regio! De conferentie vindt plaats in Restaurant Schierzicht, Haven 8 in Lauwersoog.  

Discussies

Harm Evert Waalkens, wethouder van gemeente De Marne verwelkomt de internationale gasten en project manager Roos Galjaard informeert hen over de doelen van het North Sea Fish project. Daarna nemen 3 sprekers het woord, waarbij dagvoorzitter Maarten Mens, tot 2012 werkzaam voor het Nederlandse Productschap Vis, de discussies met partners en publiek zal leiden. Eerste spreker, Kees Taal, onderzoeker visserijeconomie, aquacultuur en marktketens van het LEI, vertelt over innovatie in de visserij vanuit het oogpunt van economische levensvatbaarheid, gezondheid en duurzaamheid. Martyn Boyers, Chief Executive van de Britse Grimsby Fish Market vervolgt over actuele onderwerpen van North Sea Fish in zijn lezing 'Storm in de haven'. Ten slotte legt Barbara Rodenburg-Geertsema, visser, uitbaatster van ‘t Ailand en voorzitter van De Goede Vissers, ons uit hoe vis te onderscheiden van de massa door middel van etikettering en branding. Barbara Holierhoek, voorzitter van Visservereniging Hulp in Nood en van Ons Belang uit Noord-Nederland vertegenwoordigt de vissers op deze dag en zal op de toespraken van de sprekers reflecteren. Dagvoorzitter Maarten Mens zal aan het eind van de ochtend conclusies trekken waarover verder gediscussieerd kan worden tijdens de lunch aan boord van "MS Silverwind".

Excursies

‘s Middags kunnen de deelnemers kiezen uit een vijftal excursies, georganiseerd door North Sea Fish met medewerking van een visser, Stichting Geïntegreerde visserij, Blueport, Visafslag Lauwersoog, Telson bv en gemeente De Marne. Conferentiedeelnemers kunnen per tuktuk de plannen voor havenontwikkeling ontdekken of de zee opgaan en alternatieve manieren van vissen ontdekken. Een andere excursie laat duurzame oplossingen voor de garnalenverwerking zien. Deelnemers kunnen zich laten informeren over innovatieve manieren van organisatie om de op visserij gebaseerde regionale economieën van de Noordzeekust verder te ontwikkelen. De conferentie wordt afgesloten met een receptie in Het Informatie Paviljoen (HIP), dat op 25 april officieel wordt geopend.

Inschrijving

Inschrijving voor de North Sea Fish start conferentie is mogelijk tot 10 april op de North Sea Fish website: www.northseafish.eu

Terug naar boven