Nieuwsbericht Lauwersmeergebied krijgt in 2013 nieuwe fietsveerpont

Gepubliceerd op: 26 juni 2012

Met de onthulling van een bord verrichtten Jelle Bos van Camping recreatiecentrum Lauwersoog, wethouder Herwil van Gelder en gedeputeerde Wiebe van der Ploeg op maandag 25 juni de officiƫle handeling van een nieuwe fietsveerpont in de Lauwersmeer. De pont moet in 2013 gaan varen tussen restaurant Het Booze Wijf en restaurant Suyderoogh. Dit als onderdeel van de fietsroute 'Kiek over Diek', een project dat uitgevoerd wordt met geld uit het Waddenfonds. Door deze fietsveerpont wordt het aanbod voor recreanten om een route te fietsen vanaf de zeedijk door het Lauwersmeergebied completer. Wiebe van der Ploeg verwoordde het als volgt:
"Mooi is dat je straks een rondje kunt maken en daarbij goede rustpunten tegenkomt. De komende tijd komen er nog meer van deze tussenstappen, totdat we de complete route van Kiek over Diek klaar hebben."

Het project 'Kiek over Diek' ontsluit de schatten van het Groningse kustgebied door de ontwikkeling van een doorgaande route langs en over de hele Groningse Waddenzeedijk, van 'Lauwersoog tot Dollard tou'. Een uitdagende, markante en unieke route waar fietsers en wandelaars kunnen genieten van ongekende uitzichten over de gescheiden werelden van buitendijkse kwelders en het binnendijks gevormde land. "De natuur in de wadden verandert constant, zo is dat altijd geweest. Vanaf de dijk kun je prachtig genieten. Daar zijn weinig woorden bij nodig", aldus Herwil van Gelder. De route doet verschillende dorpen en haventjes aan en voert langs attractie-punten als uitkijk- en vogelkijkposten, kunstobjecten, informatiepunten en bezoekerscentra. Door aansluiting op bestaande fietsroutes en op het netwerk van fietsknooppunten worden verschillende rondgaande routes mogelijk, die kust en achterland met elkaar verbinden.

Met een fietsroute langs de Waddendijk wil de provincie de waddenkust en dijken toegankelijk maken en de onbekende rijkdom in dit noordelijkste deel van Groningen aanboren. Dit versterkt de binding van mensen met het Waddenlandschap, vergroot draagvlak voor behoud, herstel en ontwikkeling van dit landschap en vormt de aanzet voor herstel en ontwikkeling van de Waddennatuur en het cultuurhistorisch erfgoed. Het project moet een basis en een stimulans zijn voor het ontwikkelen van nieuwe toeristische producten, arrangementen en evenementen, en daarmee een impuls voor activiteiten die de leefbaarheid in de regio versterken en de gevolgen van krimp tegengaan. Het project vergt een investering van 5,4 miljoen euro en wordt bekostigd met een subsidie van het Waddenfonds (2,7 mln) en eigen middelen van provincie Groningen (2,2 mln) en Groninger Waddengemeenten (500.000 euro).
Bron: provincie Groningen

Kiek over Diek

Terug naar boven