Nieuwsbericht Nieuwe weg tussen Mensingeweer en Ranum

Gepubliceerd op: 26 oktober 2011

Tussen Mensingeweer en Ranum (bij Winsum) wordt een nieuw stuk weg aangelegd. Ook komt er tussen Mensingeweer en Baflo een fietspad. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Met de nieuwe weg wil de provincie de problemen op dit deel van de provinciale weg N361 aanpakken. De kosten voor de weg en het fietspad worden betaald uit het Regiospecifiek Pakket, de compensatiegelden voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn. De gemeenten Winsum en De Marne leveren ook een bijdrage.

De provinciale weg N361 tussen Groningen, Winsum en Mensingeweer loopt nu in Mensingeweer vlak langs de huizen en snijdt het dorp in tweeën. Dit is nadelig voor de leefbaarheid in het dorp. Bij Maarhuizen, de wierde tussen Mensingeweer en Ranum, is een probleem met de verkeersveiligheid. Op dit bochtige gedeelte van de weg gebeuren ondanks een snelheidsbeperking en aanpassingen aan de weg nog steeds relatief veel ongelukken. Er bestonden al eerder plannen voor de N361 door een vrijwel geheel nieuwe weg tussen Groningen en Mensingeweer aan te leggen. Dat plan ging niet door omdat de gemeente Winsum de gevraagde bijdrage te hoog vond.

Mensingeweer-Ranum

De nieuwe weg gaat in een rechte lijn van Mensingeweer naar Ranum. Langs de nieuwe weg komt een parallelweg voor het landbouwverkeer. In plaats van de huidige weg door Mensingeweer volgt de nieuwe weg een ruime boog om het dorp heen en sluit daarna weer aan op de N361. De maximumsnelheid op de weg wordt 80 kilometer per uur en sluit daarmee aan op de snelheid die ook verderop richting Lauwersoog geldt. Het nieuwe stuk weg gaat ongeveer 11 miljoen euro kosten. Na aanleg van de nieuwe weg wordt de huidige weg overgedragen aan de gemeenten Winsum en De Marne.

Het korte stukje provinciale weg tussen Mensingeweer en Eenrum (de N984) wordt ook overgedragen aan de gemeente De Marne. 

Fietspad Mensingeweer-Baflo

Met een fietspad tussen Mensingeweer en Baflo gaat een lang gekoesterde wens vanuit het gebied in vervulling. Het fietspad komt ten noorden van de Eenrummerweg te liggen. De aanleg gaat 1 miljoen euro kosten. De gemeenten De Marne en Winsum dragen daar samen de helft aan bij. Na aanleg wordt het fietspad overgedragen aan beide gemeenten.

bron: persbericht provincie Groningen.

 

Terug naar boven