Nieuwsbericht Filevrije en veilige weg Winsum - Groningen (N361)

Gepubliceerd op: 27 april 2004

De provincie Groningen voert de komende maanden een project uit rond de steeds drukker wordende en gevaarlijke weg van Winsum naar Groningen. Doel van het project is om uiteindelijk de groei van het autoverkeer op deze vervoerrelatie af te remmen en andere vervoersalternatieven nadrukkelijk te stimuleren. Zo wordt er in Winsum, Sauwerd en Adorp een schriftelijke enquête huis-aan-huis verspreid. Hiermee wordt in kaart gebracht voor wie welk alternatief voor de auto aantrekkelijk kan zijn. Er wordt onder meer gekeken naar reisdoelen en de voorwaarden waaronder men bereid is over te stappen. De uitkomsten van de enquête worden gebruikt voor specifieke stimuleringsacties voor zowel de fiets als voor trein en bus.

Achtergrond

Op de N361 tussen Winsum en Groningen neemt het autoverkeer steeds meer toe. Volgens tellingen maken dagelijks meer dan 10.000 auto's gebruik van deze weg.
Doordat de weg door een aantal dorpen loopt is er veel overlast. Omdat structurele oplossingen (eventueel een nieuwe weg) nog lang op zich zal laten wachten wordt nu ingezet op "vervoermanagement". Door slimmer en efficiënter gebruik te maken van de voorzieningen die er zijn kunnen overheden, particulieren en bedrijven veel geld besparen. Een investering in spoorfaciliteiten (verdubbeling spoor Groningen-Noord-Sauwerd) en in fietsvoorzieningen (nieuwe brug en fietspad) maken de alternatieven Openbaar Vervoer en fiets immers nu aantrekkelijker.

Acties

Met gerichte acties zullen reizigers uitgedaagd worden om eens onder aantrekkelijke voorwaarden en/of tarieven de auto te laten staan en bus, trein of fiets eens een keer (extra) uit te proberen. Zodra de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn zullen de acties verder uitgewerkt worden en gepubliceerd worden. Uiteindelijk doel van de acties is om structureel meer reizigers van de vervoersalternatieven voor de auto gebruik te laten maken.

Ook belangrijk voor inwoners gemeente De Marne

Ook voor inwoners van de dorpen boven Winsum in de gemeentes De Marne en Eemsmond kan het overstappunt Winsum een belangrijke rol vervullen. Zij kunnen bij dit overstappunt gemakkelijk hun fiets of auto parkeren en overstappen op trein of bus naar de stad. Door middel van mottoborden en gemeentelijke berichtgeving zullen de inwoners op deze aantrekkelijke optie geattendeerd worden.

Organisatie

Het project wordt georganiseerd door de Stichting Vervoer Coördinatie Centrum Noord-Nederland in nauwe samenwerking met de vervoerders NoordNed en ARRIVA, Rijwielspeciaalzaak Poort, Sinner ligfietsen en de gemeente Winsum.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project dan kunt u contact opnemen met de projectleider van het Vervoer Coördinatie Centrum Noord-Nederland, Peter van der Wal via telefoonnummer (050) 318 33 18.

Terug naar boven