Nieuwsbericht Geofysisch en archeologisch onderzoek Groningen

Gepubliceerd op: 18 april 2017

De NAM laat, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoek uitvoeren naar de effecten van trillingen/aardbevingsgolven in terpen en wierden. Dit onderzoek helpt om de mate van trilling van gebouwen op verschillende typen ondergrond beter te voorspellen. Het geofysisch onderzoek, uitgevoerd door Rossingh Geophysics, vindt plaats op verschillende plaatsen in de provincie Groningen, waaronder twee locaties in de gemeente De Marne: de wierden Groot Maarslag en Grote Houw.

Naast dit geofysische onderzoek, wordt tegelijkertijd archeologisch onderzoek uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Dit onderzoek bestaat onder andere uit het zetten van grondboringen met een gutsboor, het bepalen van de overgang tussen de natuurlijke ondergrond en de wierdelagen. Ook worden de verschillende wierdelagen nauwkeurig beschreven en de variabiliteit van de wierdelagen wordt in kaart gebracht.

Er wordt gewerkt met meetstations. De meetstations die Rossingh Geophysics plaatsen, bestaat uit een trilmeter (Geofoon) met registratiechip en een accu. Qua formaat zijn deze stations vergelijkbaar met een schoenendoos. Een aantal andere meetinstrumenten zullen enkele meters onder het maaiveld geplaatst worden.

Het onderzoek zal per wierde een paar weken in beslag nemen en begint in april en mei.

De onderzoeksresultaten zullen te zijner tijd voor publiek beschikbaar komen, onder andere via de website van de NAM.

bron: persbericht NAM, Rossingh Geophysics, en Rijksuniversiteit Groningen

Terug naar boven