Over de gemeente

De Marne is een plattelandsgemeente gelegen aan werelderfgoed Waddenzee, en Nationaal Park Lauwersmeer, met veel natuur, ruimte, rust en schone lucht. Dat is prettig voor toeristen, maar vooral voor de tienduizend inwoners. Karakteristiek is het open wierdenlandschap waarin de dorpen in een rij zijn gesitueerd op kwelderwallen langs de oude kustlijn. In De Marne vindt u geen hoogbouwflats, files, of industriële vervuiling. Wél vriendelijke huizen met tuinen in gezellige dorpen. En de natuur is altijd onder handbereik.

21 kernen

De 21 kernen variëren van wat grotere dorpen met winkelvoorzieningen, tot schilderachtige buurtschapjes met een puur landelijk karakter. De gemeente is in 1990 ontstaan uit een samenvoeging van de voormalige gemeenten Eenrum, Kloosterburen, Leens en Ulrum. Bij de gemeente werken ongeveer 120 mensen.

banner werelderfgoed waddenzee

Toerisme

Vele toeristen hebben de charme van De Marne al ontdekt. Naast landbouw en visserij is toerisme de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Bekend zijn bijvoorbeeld het zeehondencentrum in Pieterburen, het wadlopen, het Pieterpad en de boot naar Schiermonnikoog. U vindt in De Marne een fantastisch aanbod aan fiets- en wandelpaden, vaarwater, haventjes, kanoverhuurders, campings, hotels, restaurants, etc. Een groot deel van het Nationaal Park Lauwersmeer ligt in onze gemeente, en de gemeente grenst aan werelderfgoed Waddenzee.

Voorzieningen

Alle noodzakelijke basisvoorzieningen zijn in de gemeente De Marne te vinden. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, openbaar vervoer, winkels, banken, zorg, bibliotheek, etc. En de grootstedelijke mogelijkheden van de stad Groningen liggen op een half uurtje rijden.

Sfeer

De dorpen zijn echte gemeenschappen met een sterk verenigingsleven. Men is er niet anoniem, maar kent elkaar en kan een beroep doen op elkaar als dat nodig is. In de loop der jaren zijn er ook veel bewoners van buiten de regio in de verschillende dorpen komen wonen en werken. Deze ‘import’ heeft nieuwe impulsen meegebracht en een eigen plaats in de gemeenschap verworven.

Woonruimte

Zowel in de koop- als in de huursector is een gevarieerd woningaanbod voorhanden. Huurwoningen zijn veelal beschikbaar zonder jarenlange wachtlijsten. Het prijsniveau van koopwoningen is heel aantrekkelijk. Voor de prijs van een appartement in de Randstad koopt u in De Marne een twee-onder-één-kapwoning met een tuin.

Datum laatste wijziging: 01 juli 2016.

Terug naar boven